Az őszi-téli időszakban különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk szervezetünk védelmére, így immunrendszerünk megfelelő működésének támogatására. De hogyan tegyük?
Az első és legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás
Immunrendszerünket fel kell készítenünk a téli, hideg időszakra. A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, egy részüket nyersen. Ez lenne csak a minimum, ennél inkább többet, 600–800 grammot lenne érdemes enni. Törekedjünk rá, hogy fogyasztásunk egyharmada gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségfélékből álljon! A burgonya hazánk kedvelt zöldsége, de magas keményítőtartalma miatt sajnos nem számít bele az ajánlott mennyiségbe. A környezeti szempontokra is gondolva, érdemes arra törekedni, hogy a hazai, illetve az érintett régióra jellemző szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszuk! Ősszel például ehetünk almát, körtét, szőlőt és sütőtököt.
Lehet olyan, hogy valamiből túl sokat eszünk?
Alapvetően a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása során nem kell attól tartani, hogy valamiből túl sokat ennénk. Inkább az az eset fordulhat elő, hogy bármennyire is igyekszünk, a rengeteg napi teendőnk mellett egyszerűen nincs elegendő időnk, energiánk a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztására.
Ezen kimerítő időszakokban koncentrált formában is segíthetjük a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátásunkat. Ez azt jelenti, hogy kúraszerűen érdemes számunkra megfelelő összetételű gyógyszer-készítményeket vagy étrend-kiegészítőket választanunk.
Amennyiben étrendünk kiegészítéseként különböző készítményeket is alkalmazunk, akkor minden esetben az ajánlott napi mennyiséget szedjük! Szerencsére
a különböző tabletták és kapszulák összetételét úgy fejlesztették ki, hogy az előírt szedési javaslatokat követve a táplálkozás mellett sem lép fel a túladagolás veszélye.
Ehhez azonban figyeljünk rá, hogy gyógyszernek minősített termékeket vagy garantált minőségű étrend-kiegészítőket válasszunk! A gyógyszertárakban mindkét típusú termék számos formája megtalálható, mindemellett szakszerű tanácsokat is kaphatunk a választott készítmény mellé.

Vízoldékony vitaminok esetén általában csak a kellő adagot tartja vissza a szervezetünk, a többi a vizelettel és a széklettel kiürül. Például a C-vitamin esetén, különböző készítmények formájában napi 1000 mg-nál nagyobb mennyiség adagolása nem indokolt felnőttek számára, hiszen magasabb napi dózissal a felesleg „úgyis csak kárba megy”.
A C-vitaminnál fontos, hogy nyújtott felszívódású tablettákat, kapszulákat válasszunk, ezek jobban hasznosulnak a szervezetben.
A zsírban oldódó vitaminok esetén könnyebben lehetséges túladagolás, de azért itt is széles tartományban mozog a napi fogyasztható adag mennyisége. Különböző szakmai ajánlások értelmében például a szervezetbe bevihető összes D-vitamin mennyisége egy nap során nem haladhatja meg a 4000 NE-et (nemzetközi egységet). Így,
ha D-vitamint tartalmazó készítményt szeretnénk szedni, akkor bőven elegendő ezen vitaminból a 2000 NE napi bevitele felnőttek számára a megfelelő táplálkozás mellett, az őszi-téli hónapokban is.
Fő a tudatosság minden téren!
A kiegyensúlyozott étrend mellett elegendő folyadékpótlással, sok alvással, rendszeres mozgássalés kirándulással, valamint békés lélekkel készítsük fel szervezetünket a télre, hogy a zimankós időben is megfelelően tudjon működni.
Kerüljük az indokolatlan, túlzott mértékű gyógyszer vagy étrend-kiegészítő fogyasztást a biztonságosság jegyében, kérjünk szakszerű segítséget például a gyógyszertárakban! Mindemellett próbáljunk fenntartható módon gondoskodni egészségünkről, hiszen sajnos a vitamintartalmú tabletták, kapszulák vagy pezsgőtabletták gyakran műanyag csomagolásban kaphatóak (reméljük, ez hamarosan változni fog), addig is törekedjünk ezen csomagolások szelektív hulladékgyűjtésére!
A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánlásával jelenik meg.